Waarom jouw website traag is & wat je hieraan kunt doen

Afgelopen week heb ik een ondernemer geholpen met het sneller maken van haar website. Een trage website is namelijk iets wat ontzettend vervelend is en helaas veel te vaak gebeurd. 

In dit artikel geef ik je een aantal tips waardoor jouw website traag kan zijn en hoe je dit kunt oplossen. 

Tip 1. Bekijk je thema en plugins

Het thema en de plugins van jouw website kunnen een reden zijn waardoor jouw website wat trager is. In sommige thema’s & plugins wordt veel overbodige code gebruikt, waardoor dit veel ruimte inneemt en dus zorgt voor een langere laadtijd. 

Zelf werk ik graag met het thema Astra of Hello Elementor. Dit zijn lichte thema’s die nog goed onderhouden worden. Mocht jij hier niet mee werken, check dan even of jouw thema ook goede reviews heeft en of dit een ‘light-weight’ thema is. Dit kun je gewoon even googelen. 🙂

Qua plugins kun je even checken of al jouw geïnstalleerde plugins nog echt gebruikt worden en nuttig zijn. Probeer de hoeveelheid plugins te beperken tot max 20 plugins. Dan heb je al een hele lijst. 🙂

Tip 2. Check de bestandsgrootte van jouw content.

Content is heel belangrijk voor je website, maar kan ook snel voor een langere laadtijd zorgen. Vooral foto’s en video’s kunnen echt wel zwaar zijn voor je website. 

Voor afbeeldingen houd ik meestal de breedte 1500px aan. Zo is de foto nog groot genoeg voor de volledige breedte van je website, maar  bespaar je toch nog opslag. 

Probeer je foto’s onder de 1MB te krijgen en upload video’s op YouTube. Je kunt ze daarna gewoon via een linkje op jouw website tonen en zo bespaar je erg veel laadtijd! 

Tip 3. Je hostingpartij

Mocht je niets geks hebben gevonden bij de eerste 2 punten van dit artikel, vraag dan eens aan je hostingpartij of daar iets aan de hand is. Het is mogelijk dat je bij een storing bij de hostingpartij hier zelf ook last van hebt. 

Het kan ook dat je bijna op het limiet van je hostingpakket zit en dat je website daarom traag is. Denk hierbij eens aan je laptop als die helemaal vol zit, dan kun je er ook niets meer mee. 🙂

Bonus tip! Installeer WP Rocket

Voor al mijn websites gebruik ik de plugin WP Rocket, een super fijne optimalisatie plugin. Deze plugin zorgt ervoor dat de code van jouw website goed georganiseerd is en op een juiste manier wordt ingeladen. 

WP Rocket is een premium plugin. Je mag mij altijd een berichtje sturen wanneer je hem wilt gebruiken, dan kun je van mijn plugin gebruik maken! 

Dit artikel is onderdeel van de podcast Website Talks. Beluister hier de aflevering.