3 tips om jouw website beter te beveiligen

De beveiliging van je website is ontzettend belangrijk. We horen nog te vaak dat een website is gehackt. Daarom wil ik je vandaag 3 tips geven om jouw website beter te beveiligen. Je kunt het nooit 100% zeker voorkomen, maar hiermee maak je het hackers in ieder geval een stuk lastiger. 

Tip 1. Gebruik geen ADMIN als gebruikersnaam

De gebruikersnaam admin is een veelgebruikte gebruikersnaam. Je kunt dit beter aanpassen, want het is niet heel erg veilig om deze gebruikersnaam te behouden. 

Omdat het zo vaak gebruikt wordt kunnen hackers gemakkelijker bij jouw website binnen komen. Door een andere gebruikersnaam te kiezen moet de hacker je gebruikersnaam en wachtwoord hacken in plaats van alleen je wachtwoord. 🙂

Ik wil mijn gebruikersnaam aanpassen, hoe doe ik dit?
Je kunt helaas niet echt je gebruikersnaam aanpassen. De gemakkelijkste manier is om een nieuwe gebruiker voor je zelf aan te maken en je oude account te verwijderen. Bij het verwijderen van het oude account moet je er wel op letten dat je de door jouw gemaakte content overzet naar je nieuwe account. Je krijgt hier een melding over.   

Je kunt een nieuwe gebruiker aanmaken bij Gebruikers – Nieuwe gebruiker. Vergeet niet om je nieuwe account ook beheerder te maken! 

Tip 2. Maak gebruik van 2-stapsverificatie

Activeer 2-stapsverificatie om het inlogsysteem van jouw website nog veiliger te maken. Een fijne plugin die je hiervoor kunt gebruiken is WordFence Login Security. Je kunt hiermee een code aanmaken in jouw Authenticator App. Zelf gebruik ik hier Google Authenticator voor.

Tip 3. Installeer de Limit Login Attempts plugin

Een plugin die steeds vaker al geïnstalleerd staat wanneer je WordPress installeert op je hosting, is Limit Login Attempts. Dit is een plugin die bijhoudt hoevaak je inlogpoging is mislukt. Na een x aantal pogingen kun je zo een account blokkeren, waardoor hackers minder makkelijk binnen kunnen komen. 

De app heeft ook een widget op je dashboard, waardoor je zelf ook inzicht hebt in hoe vaak er geprobeerd is in te loggen en welk account hiervoor is gebruikt. 

Hulp bij het toepassen van de tips

Wil je graag hulp bij het toepassen van de tips of wil je dat ik met je meekijk hoe we jouw website nog beter kunt beveiligen? Bestel dan een support strippenkaart

Dit artikel is onderdeel van de podcast Website Talks. Beluister hier de aflevering.